3η εβδομάδα δημιουργικής απασχόλησης



H 3η εβδομάδα κύλησε γεμάτη πλούσιες δραστηριότητες και πολλά χαμόγελα με κεντρικό θέμα τους πολιτισμούς και ταξίδια στον κόσμο.


Το τμήμα της κας Μαρίας Ανυφαντάκη
Με τη βοήθεια του παγκόσμιου χάρτη και τις φιγούρες από τα παιδιά του κόσμου, τα γνωρίσαμε, τα περιγράψαμε, μάθαμε για το σπίτι του κάθενός και αναφερθήκαμε στις συνήθειές τους.

 Γίναμε ινδιάνοι που κυνηγούν για το φαγητό τους, εσκιμώοι που ψαρεύουν τα ψάρια τους και δοκιμάσαμε με μολύβια να τα κάνουμε τσοπστικς και να μεταφέρουμε μπαλάκια από το ένα πιάτιο στο άλλο.




Φτιάξαμε κατασκευές που αντιπροσωπεύουν την κάθε φυλή, το ιγκλού των εσκιμώων, τους κινέζικους δράκους κλπ. Μια μαμά του σχολείου μας, η Βανέσσα Νερούτσου, μας επισκέφθηκε και μας διάβασε το βιβλίο "Τι τρέχει με τον Μπαντού;" και ταξιδέψαμε μέχρι τη Ζάμπια. Παρατηρήσαμε τον τρόπο ζωής των κατοίκων σε ένα μικρό χωρίο, ακούσαμε παραδοσιακή μουσική, φτιάξαμε μαζί την καλύβα των Αφρικανών και μιλήσαμε για το χρώμα του δέρματος, πώς αλλάζει με τον ήλιο και τον σημαντικό ρόλο της μελανίνης στην όλη διαδικασία.






Στο τμήμα της κας Ευτυχίας Αεράκη

Η εβδομάδα αυτή ξεκίνησε με ένα ταξίδι στη μακρινή... Κίνα🌏 Τα παιδιά γνώρισαν διαφορετικά έθιμα 🐉 γεύσεις🍚 και έφτιαξαν κινέζικα καπελάκια☯️




Το ταξίδι συνεχίστηκε με προορισμό την Αλάσκα❄️ Φτιάξαμε μικρούς Εσκιμώους και μάθαμε για τον τρόπο ζωής τους 🎏



Αγαπημένος σταθμός της εβδομάδας ήταν η... Ζάμπια 🌍
Mία μαμά του σχολείου μας, η Βανέσσα Νερούτσου, μας διάβασε το βιβλίο "Τι τρέχει με τον Μπαντού;",  και παρέα με τον Μπαντού ταξιδέψαμε μέχρι τη Ζάμπια, ακούσαμε τη μουσική τους🎶, είδαμε τα σπίτια τους, τα ρούχα τους και τις καθημερινές τους συνήθειες!!! Μιλήσαμε για το χρώμα του δέρματος, πώς μαυρίζουμε και μάθαμε για το σημαντικό ρόλο της μελανίνης στο σώμα μας. Φυσικά φτιάξαμε με πηλό το χωριό του Μπαντού🦁


Τελευταίος προορισμός: Μεξικό 🌎 🌵Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την μεξικάνικη κουζίνα 🌽, τη μουσική 🎤🎤🎤, τα ήθη και τα έθιμα 🏜️ Φυσικά η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με την κατασκευή μίας πινιάτας... γεμάτης με καραμέλες και νεροφουσκες 🍬🎈🎉



Το τμήμα της κας Γεωργίας Κωστίδου

Τη βδομάδα αυτή ξεκινήσαμε ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο μέσα από εικόνες, κατασκευές και παιχνιδια! Πρώτη μας στάση η μαγευτική Κινα με έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη μας. Γνωρίσαμε τις σημαντικοτερες πολεις της και τα μεγαλοπρεπή μνημεία της. Φτιάξαμε τα δικά μας κινεζικα καπέλα γράφοντας πάνω τους το ιδεόγραμμα που αντιστοιχεί στο κινέζικο ωροσκοπιό μας και ζωγραφίσαμε την ευχή μας για να τη στείλουμε ψηλά στον ουρανό με τον δικό μας χαρταετό. Δεν παραλειψαμε το αγαπημένο τυχερό μπικοτακι των παιδιων που το φτιάξαμε από... πηλό, βάζοντας μέσα κινεζικές ευχες!








Στη συνέχεια ταξιδέψαμε στην γειτονικη Ιαπωνία για να μπορέσουμε να διακρίνουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο λαών. Καταλήξαμε πως αν και μοιάζουν πάρα πολύ στις παραδόσεις τους ο τρόπος ζωής τους διαφέρει σημαντικά. Μας άρεσε πολύ η σύγκριση των δύο γλωσσών μαθαίνοντας βασικούς χαιρετισμούς και τα ονόματα μας. Φτιάξαμε οριγκαμι με διάφορες μορφές ζώων και είδαμε ένα κινέζικο παιχνίδι στρατηγικής που έχουν δανειστεί και οι Ιάπωνες, το Γκο.



Μετά από την ηρεμία που μας χάρισαν η Κίνα και η Ιαπωνία ζητούσαμε περισσότερη ζωντάνια κι έτσι αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στο Μεξικό. Είδαμε τις ιδιαίτερες παραδόσεις τους και φτιάξαμε φυσικά την αγαπημένη μας πινιατα γεμίζοντας της γλυκίσματα και μπαλόνια.













Μέχρι την επόμενη εβδομάδα ... να περνάτε υπέροχα και να ξεκλέβετε στιγμές να γίνεστε παιδιά!