Ομιλία στα πλαίσια της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου



Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Δισιδκτύου, με ομιλία - συζήτηση από την Μελτίνη Χριστοδουλάκη, Δικηγόρο, από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, για τους κινδύνους του διαδικτυου και τα μέτρα προστασίας, που πρέπει να λαμβάνονται από τους γονείς.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου οργανώνεται κάθε χρόνο από το INSAFE (www.saferinternet.org), με στόχο την ενημέρωση, ειδικά των νέων και των παιδιών, για την ασφαλέστερη χρήση των online τεχνολογιών και της κινητής τηλεφωνίας.

Για φέτος, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2010, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου, με εκδηλώσεις σε όλες τις χώρες διεθνώς και είναι αφιερωμένη στην προστασία προσωπικών δεδομένων, που αναρτούνται σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, με κεντρικό σύνθημα: «Πριν δημοσιεύσεις, σκέψου!».

Τι καινούριο υπάρχει;

Οι νέες τεχνολογίες έχουν δώσει τη δυνατότητα σε όλους εμάς και περισσότερο στους νέους, να καταγράφουμε τις σκέψεις μας, εικόνες, δρώμενα, εύκολα και γρήγορα κάθε στιγμή. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και με ένα κινητό τηλέφωνο, να σταλούν σε έναν κατάλογο επαφών και να «δημοσιευτούν» σε ένα ιστολόγιο (blog) ή σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, άμεσα. Το προσωπικό αυτό υλικό μόλις «ανέβει» στο Διαδίκτυο, είναι πλέον δημόσιο υλικό και μπορεί ο οποιοσδήποτε να το δει, ακόμα και μετά από χρόνια.

Η δυνατότητα προσθήκης ονομάτων στις φωτογραφίες που προσφέρεται από τις περισσότερες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης καθιστά πολύ εύκολη την αναζήτηση φωτογραφιών ενός προσώπου στο Διαδίκτυο. Με την κατάλληλη διαχείριση της διαδικτυακής μας ταυτότητας, μπορούμε να γίνουμε «διασημότητες».

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες προσωπικής έκφρασης και επικοινωνίας, ευκαιρίες που εκμεταλλεύονται κυρίως οι έφηβοι και οι νέοι, οι κύριοι χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων νέων διαδικτυακών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, όμως τα παιδιά και οι νέοι που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους είναι ιδιαίτερα τρωτοί στα αρνητικά σχόλια (κουτσομπολιό) και στον εκφοβισμό.

Οι νέοι δεν συνειδητοποιούν πάντα ότι οι προσωπικές πληροφορίες που ανεβάζουν είναι δημόσιες και ότι ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτές (συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των δασκάλων, των μελλοντικών εργοδοτών, των επιτήδειων εγκληματιών…). Προσωπικές πληροφορίες που περιέχoνται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επιτήδεια άτομα με κακόβουλους σκοπούς, όπως είναι η προσέγγιση ανηλίκων, με στόχο την αποπλάνησή τους, μέσω του διαδικτύου.

Αθώες εικόνες μπορούν εύκολα να «κλαπούν» και να επιδειχθούν με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει στον εικονιζόμενο το αίσθημα της ντροπής και ακόμη και του εκφοβισμού. Λόγω της ψηφιακής φύσης των φωτογραφιών, αυτές μπορούν να κοπούν, να κολληθούν, να αλλάξουν ή να διαστρεβλωθούν.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να έχουν τη δύναμη να διαχειριστούν υπεύθυνα τη διαδικτυακή τους ταυτότητα, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης των εικόνων και των βίντεο. Για τον λόγο αυτό το INSAFE αποφάσισε να προωθήσει την εκστρατεία «Πριν δημοσιεύσεις, σκέψου!» για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2010. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να λάβουν γνώση του ότι μπορούν να ελέγξουν την διαδικτυακή ταυτότητά τους, με τη χρήση των ρυθμίσεων που προσφέρονται από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, επιλέγοντας τους φίλους, που μπορούν να εμπιστευθούν, δημοσιεύοντας φωτογραφίες τους μετά από συνετή σκέψη των πιθανών συνεπειών και δημοσιεύοντας φωτογραφίες φίλων τους, έχοντας προηγουμένως ζητήσει την άδειά τους.

Δείτε το διαφημιστικό στο www.savemitsos.gr