Αποφάσεις Συλλόγου Διδασκόντων 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

 

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

 (ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΟΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ)

     Η συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η παρουσία των παιδιών στο σχολείο κρίνεται απαραίτητη και υποχρεωτική (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (όπως ορίζονται στο Παράρτημα 1, σελ.12 των οδηγιών για δημοτικά σχολεία. Διαθέσιμο on line:http://bit.do/fJfVT).  

    Η έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται με πλήρη λειτουργία του σχολείου και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση για το Ολοήμερο εντός των ημερών, το οποίο επίσης θα λειτουργήσει σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο. Συγκεκριμένα για το Πρωινό και το Ολοήμερο τμήμα του σχολείου μας ισχύουν:

·      Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου με Αγιασμό και τις ευχές όλων για μία ασφαλής και δημιουργική χρονιά. Οι μαθητές θα προσέλθουν στις 11:00 π .μ.  με μάσκα και οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στον προαύλιο χώρο με ταμπέλες που αναγράφεται το τμήμα τους για να τους παραλάβουν και να τους οδηγήσουν στη νέα σχολική τους τάξη. Οι γονείς δεν προσέρχονται στον προαύλιο χώρο του σχολείου και παραμένουν μέσα στα οχήματά τους. Οι γονείς των μαθητών της Α΄ τάξης μπορούν να ανέβουν τα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου και να παραδώσουν τους μικρούς  μαθητές μας στις δασκάλες της Α΄ τάξης που θα τα περιμένουν κάτω από το κιόσκι της εισόδου. Προς σεβασμό και διευκόλυνση των γονέων της Α΄ τάξης, οι υπόλοιποι γονείς παραμένουν στα οχήματά σας. Οι δασκάλες της Β΄ τάξης θα περιμένουν ακριβώς δίπλα από το κιόσκι και παραπέρα οι δασκάλες των Γ΄ και Δ΄ τάξεων αντίστοιχα. Οι δάσκαλοι των μεγάλων τάξεων Ε και ΣΤ΄ θα βρίσκονται στο χώρο του μπάσκετ. Οι μαθητές θα μπουν σε σειρά και θα αναχωρήσουν σταδιακά για τις τάξεις τους. Ο αγιασμός θα γίνει στο γραφείο των διδασκόντων με την παρουσία του Διευθυντή και κάποιων από το διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας. Εν συνεχεία ο Πάτερ θα περάσει να αγιάσει τις τάξεις με τους μαθητές και τους δασκάλους τους.  

·      Η όλη διαδικασία του Αγιασμού αναμένεται να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά. Πρώτα αποχωρούν οι μαθητές της Α΄ τάξης και ακολουθούν οι υπόλοιπες τάξεις.

·      Προσοχή: Στον Αγιασμό θα δοθούν τα βιβλία στους μαθητές μας, τα οποία έχουν ήδη τοποθετηθεί στο θρανίο του κάθε μαθητή. Άρα θα πρέπει οι μαθητές να φέρουν μαζί τους και τις σχολικές τσάντες τους μόνο για την παραλαβή των βιβλίων τους. 

·      Προσπάθεια τήρησης αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών-εκπαιδευτικών με δημιουργία σταθερών ομάδων μαθητών και κοινό διάλειμμα μαθητών μόνο των  Α΄ με  Β΄ τάξεων του σχολείου μας , των  Γ΄ με Δ΄ τάξεων του σχολείου μας και των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας ,χωρίς δυνατότητα επαφής με μαθητές των άλλων τάξεων (Βλ. Παράρτημα: Νέο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων με ειδικά διαμορφωμένα τακτικά διαλείμματα)

·      Συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (Με την έναρξη των μαθημάτων θα γίνει επίδειξη μέσα στη σχολική τάξη α) σωστή χρήση της υφασμάτινης μάσκας ή της χειρουργικής, β)πλυσίματος χεριών με σαπούνι και νερό,  γ)εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, δ) σωστός καθαρισμός επιφανειών και ε) ενημέρωση για το νέο τρόπο λειτουργίας του σχολείου μας).

·      Η μάσκα κρίνεται απαραίτητη εντός του σχολείου σε όλους τους χώρους και ο μαθητής μπορεί να τη βγάλει στη διάρκεια των διαλειμμάτων, όπου η αυλή του σχολείου είναι όλη διαθέσιμη για παιχνίδι, καθώς το διάλειμμα αφορά μαθητές πάντα δυο μόνο τάξεων του σχολείου μας -επομένως παρουσία ενός μικρού αριθμού μαθητών στον προαύλιο χώρο. (Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω σύμφωνα με το Νέο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων με ειδικά διαμορφωμένα τακτικά διαλείμματα).

·      Τα παράθυρα των αιθουσών παραμένουν ανοιχτά καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως και η πόρτα της αίθουσας. Δε θα κλείνουν ούτε κατά τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο καλός εξαερισμός αυτών.

·      Αποφεύγονται οι μεγάλες συναθροίσεις μαθητών και επισκέψεις στο σχολείο άλλων ατόμων.

·      Οι σχολικές εορτές θα πραγματοποιούνται εντός των σχολικών αιθουσών ανά τμήμα.

·      Αποχή ή/και άμεση αποχώρηση από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με covid-19  για προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

·      Αίθουσα covid-19  ορίζεται το εργαστήριο Φυσικής και Υπεύθυνος εκπαιδευτικός για αντιμετώπιση καταστάσεων covid-19 η Αναστασία Γιαννέλα. Αναπληρωτής ορίζεται ο εκπαιδευτικός Μανώλης Σπανάκης.

·      Η ενημέρωση των γονέων θα γίνει κατόπιν συνεννοήσεως με τον εκπαιδευτικό της τάξης.

·      Καθημερινή και συνεχής απολύμανση των φωτοτυπικών μηχανημάτων και κοινόχρηστων υπολογιστών. Ο κάθε εκπαιδευτικός απολυμαίνει πριν και μετά τη χρήση.  

·      Στο απουσιολόγιο των μαθητών θα πρέπει να αναγράφεται η αιτιολόγηση της απουσίας του. Επίδειξη φύλλου ενημέρωσης/διάγνωσης από τον παιδίατρο του μαθητή.   

·      Το εργαστήριο Εικαστικών θα χρησιμοποιείται περιοδικά, ώστε να απολυμαίνεται. Δε θα γίνει χρήση της Βιβλιοθήκης μας και θα γίνεται δανεισμός υλικών για επίδειξη από το Εργαστήριο Φυσικής, κατόπιν απολύμανσης πριν και μετά χρήσης. 

·      Αν υπάρξει κρούσμα covid-19  σε κάποιο τμήμα, το τμήμα κλείνει, απολυμαίνονται οι χώροι και ακολουθεί απολύμανση και ιχνηλάτηση. Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

·      Σε περίπτωση βροχόπτωσης τα τμήματα παραμένουν στις σχολικές αίθουσες με τον εκπαιδευτικό τους και υπάρχει η δυνατότητα να ψωνίσουν από το κυλικείο, καθώς οι εφημερεύοντες ρυθμίζουν τη λειτουργία του (σειρές, αποστάσεις) και ρυθμίζουν και τον χώρο της τουαλέτας. Επίσης, εφημερεύοντας υπάρχει και στις σκάλες.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΡΩΙΝΗΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ:

·      Ορίστηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας ζώνες παραμονής των μαθητών, ανάλογα με το τμήμα φοίτησης (υπάρχουν κορδέλες). Κατά την πρωινή προσέλευση οι μαθητές παραμένουν στις προκαθορισμένες ζώνες και κατά την πρώτη μόνο εβδομάδα λειτουργίας του σχολείου οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στις ζώνες για να βοηθήσουν τους μαθητές στην προσαρμογή. Η παρουσία τους θα παραταθεί, αν κριθεί απαραίτητο. (Οι μαθητές της Α΄τάξης παραμένουν κάτω από το κιόσκι, όπου έχει οριστεί ως ζώνη παραμονής). Οι γονείς δεν εισέρχονται στο χώρο του σχολείου. Τα θέματα με το κυλικείο (πληρωμές, διευθετήσεις) γίνονται μετά το σχόλασμα των μαθητών.

·      Ο εφημερεύοντας της κεντρικής εισόδου, σε συνεργασία με την Ιωάννα, παραλαμβάνουν τους μαθητές από το πλατύσκαλο στο μέσον της σκάλας της κεντρικής εισόδου του σχολείου. 

·      Η πρωινή προσευχή θα πραγματοποιείται το πρωί στο προαύλιο, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει. Με το χτύπημα του κουδουνιού, τα παιδιά στέκονται στις διαμορφωμένες ζώνες του προαύλιου, ως «αγαλματάκια ακούνητα» και μετά την προσευχή από το μικρόφωνο θα ανακοινώνεται το όνομα του τμήματος, που θα στοιχίζεται σε μονή σειρά και θα αναχωρεί για την τάξη.

 

 

 

ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ (ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ-ΑΝΑ 2 ΤΑΞΕΙΣ):

Ø Το διάλειμμα των μαθητών των Α΄ και Β΄ τάξεων ορίζεται ως εξής:

1.    9:50 π. μ.  έως 10:10 π. μ.  

2.    11:30 π. μ.  έως 11:45 π. μ.  

3.    12:20 π. μ.   έως 12:30 π. μ.  

Ø Το διάλειμμα των μαθητών των Γ΄ και Δ΄ τάξεων ορίζεται ως εξής:

1.    9:30 π. μ.   έως 9:50 π. μ.  

2.    11:15 π. μ.   έως 11:30 π. μ.  

3.    12:10 π. μ.  έως 12:20 π. μ.  

 

Ø Το διάλειμμα των μαθητών των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων ορίζεται ως εξής:

1.    9:00 π. μ.   έως  9:10 π. μ.  

2.    10:45 π. μ.   έως 11:00 π. μ.   

3.    11:40 π. μ.   έως 11:50 π. μ.   

4.    12:30 π. μ.   έως 12:40 π. μ.   

    Δεν υπάρχει η δυνατότητα για χτύπημα του κουδουνιού, καθώς θα επικρατήσει σύγχυση κι έτσι οι μαθητές θα βγαίνουν και θα μπαίνουν με τη συνοδεία των δασκάλων τους.

 

ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΛΗΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

1.    Οι τάξεις  Ε΄ και ΣΤ΄ αποχωρούν από τις αίθουσες τους στις 13:10. Ο εκπαιδευτικός, που διδάσκει την τελευταία ώρα, παραμένει μαζί τους, έως το χτύπημα του κουδουνιού. Οι  τάξεις αυτές (Ε΄ και ΣΤ΄) συγκεντρώνονται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μαζί με τα μικρότερα αδέρφια τους, από την οποία αποχωρούν και παραλαμβάνονται από τους γονείς τους. 

2.    Η  Β΄ τάξη αναχωρεί και παραλαμβάνεται από τους γονείς από την πόρτα, που οδηγεί στο νηπιαγωγείο (πίσω πόρτα), πλην των μαθητών, που αναχώρησαν με τα μεγαλύτερα αδέλφια τους.  .

3.    Οι  Α΄ , Γ΄ και Δ΄ τάξεις αναχωρούν και παραλαμβάνονται από τους γονείς τους από την κεντρική είσοδο, πλην των μαθητών, που αναχώρησαν με τα μεγαλύτερα αδέλφια τους. Οι μαθητές των τάξεων αυτών παραμένουν κοντά στην κεντρική είσοδο, ώστε να αποχωρήσουν αμέσως, με την έλευση του γονέα.

4.    Οι μαθητές, που αναχωρούν με λεωφορεία συγκεντρώνονται στην κεντρική είσοδο, δίπλα στα παράθυρα της Α΄ τάξης  κι αναχωρούν για το λεωφορείο μετά από 5΄, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην κεντρική είσοδο.

 

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ 

1.    Οι εφημερίες θα ισχύουν, όπως έχουν οριστεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

2.    Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση για τις εφημερίες. 

3.    Κατά την αποχώρηση των μαθητών, όλοι οι εφημερεύοντες θα  είναι στις θέσεις τους: α) ένας/μία στην κεντρική είσοδο, β) ένας/μία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γ) ένας/μία στην είσοδο του νηπιαγωγείου (πίσω πόρτα) και δ) ένας/μία στον προαύλιο χώρο, όπου δε θα επιτρέπει στους μαθητές να φεύγουν προς το χώρο του μπάσκετ και την πίσω αυλή (τουαλέτες).

 

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ! Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ  Ή ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ .

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ)

 

Άφιξη στο σχολείο

  • Η άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται με μάσκα από τις 7.45 ως 8.10 από τις δυο εισόδους του σχολείου. Οι μαθητές του τμήματος πρόωρης υποδοχής έρχονται στις 07.00 και παραμένουν στην τάξη μέχρι τις 07.45
  • Η άφιξη των μαθητών ολοκληρώνεται και οι δυο είσοδοι του σχολείου κλειδώνουν στις 8.20 για λόγους ασφαλείας. Οι αργοπορημένοι μαθητές θα εισέρχονται από την πλαϊνή είσοδο του σχολείου μας (από το δρόμο προς τα νηπιαγωγεία). Οι μαθητές αυτοί εν συνεχεία παραμένουν μέχρι τις 9.00 στην αίθουσα δίπλα στο γραφείου του διευθυντή, δηλαδή μέχρι την αλλαγή της 1ης διδακτικής ώρας που έχουν χάσει λόγω αργοπορίας.
  • Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και στην ανάπτυξη του σεβασμού των συμφωνηθέντων κανόνων και της μαθησιακής διαδικασίας. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής καθυστερήσει δικαιολογημένα, έρχεται στο σχολείο συνοδευόμενος από τον κηδεμόνα του κατά τη διάρκεια του 1ου διαλείμματος και όχι στη διάρκεια του 1ου διδακτικού δίωρου. Εξαιρείται η περίπτωση που ο κηδεμόνας έχει συνεννοηθεί με τον διευθυντή του Σχολείου και ο διευθυντής έχει συναινέσει για συγκεκριμένη ώρα άφιξης του μαθητή.
  • Οι ενήλικες που συνοδεύουν τα παιδιά τους το πρωί, τα αφήνουν έξω από το Σχολείο, για να εισέλθουν τα παιδιά μόνα τους στο Σχολείο. 

 

 

 

Αποχώρηση από το σχολείο

  • Οι μαθητές δε φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αναχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια) γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και φυσικά αφού ενημερωθεί γι αυτό ο δάσκαλος της τάξης ή ο διευθυντής.
  • Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στο γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς-κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου. Βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι γνωρίζουν το σωστό αριθμό τηλεφώνου σας και το  email σας  για να σας ειδοποιήσουν σε περίπτωση ανάγκης.
  • Οι μαθητές που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αναχώρησή τους δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο ασυνόδευτοι αν ο κηδεμόνας τους κάποια μέρα καθυστερήσει. Εξαιρείται η περίπτωση μαθητή/ών που μένουν πολύ κοντά στο Σχολείο και οι γονείς/κηδεμόνες έχουν υπογράψει γραπτό σημείωμα στον διευθυντή του Σχολείου.
  • Η αναχώρηση των μαθητών από το σχολείο γίνεται ως εξής:
  • Στο τέλος του 6-ωρου στις 13.15 από τις εξόδους του σχολείου.
  • Με την ολοκλήρωση της 2ης ώρας δηλαδή στις 15.00 ή στις 16.00 για όσους μαθητές είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και οι γονείς-κηδεμόνες τους έχουν δηλώσει εξ αρχής την ακριβή ώρα αναχώρησής τους από το σχολείο.
  • Οι ενήλικες που συνοδεύουν τους μαθητές κατά την αναχώρησή τους, τους περιμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου και πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή τους. Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους, αλλά και για όσους συνεχίζουν το μάθημα.
  • Αν για κάποιο σοβαρό λόγο (ασθένειας μόνο) πρέπει να φύγει ένας μαθητής νωρίτερα, αυτό γίνεται σε συνεννόηση με τον διευθυντή του Σχολείου ή τον υπεύθυνο του Ολοήμερου, μόνο από την πλαϊνή πόρτα (προς νηπιαγωγεία). 

 

Τα τηλέφωνα του σχολείου 2810542809 και 2810542560 (Δ/νση) είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση.
 

Το παρόν συντάχθηκε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων, και θα ισχύσει κατά το σχολικό έτος 2020-2021.