Ούτε Καλύτεροι ούτε Χειρότεροι... Απλά Διαφορετικοί!



Το σχολείο μας αποτέλεσε πλαίσιο Εργαστηριακής Άσκησης σπουδαστών του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙΗρακλείου με θέμα “Ούτε καλύτεροι ούτε Χειρότεροι...Απλά Διαφορετικοί”, σε δυο εξάμηνα το 2009. Στην Άσκηση αυτή έλαβαν μέρος 4 εκπαιδευόμενοι κοινωνικοί λειτουργοί του 5ου εξαμήνου και την υλοποίησαν στο ολοήμερο σχολείο σε ομάδα μαθητών της Ε’ τάξης.
Η Άσκηση περιελάμβανε:
- Συναντήσεις με τα παιδιά, με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στην έννοια της διαφορετικότητας.
- Συναντήσεις με κάποιους γονείς, με στόχο να υποστηριχθούν αυτοί περισσότερο στο ρόλο τους.
Στο 1ο μέρος της Άσκησης, μέσα από συζητήσεις, παιχνίδι και δραστηριότητες, έγινε προσπάθεια να γνωρίσουν τα παιδιά τη μοναδικότητά τους μέσω της αυτογνωσίας, αλλά και τη διαφορετικότητα των άλλων, μέσω της ετερογνωσίας. Ταυτόχρονα, προσέγγισαν τις έννοιες της προκατάληψης και των στερεοτύπων.
Στο 2ο μέρος της Άσκησης εμβάθυναν στην έννοια της διαφορετικότητας, εστιάζοντας στην πολιτισμική της έκφανση. Δόθηκε βάρος στην ενσυναίσθηση (η ικανότητα να μπαίνεις στη θέση του άλλου) προκειμένου να μειωθούν οι αποστάσεις στο συναισθματικό μας κόσμο και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αύξηση της ικανότητας διαμόρφωσης προσωπικής άποψης σε θέματα διαφορετικότητας.
Ηόλη αυτή προσπάθεια στηρίχθηκε πολύ ένθερμα από το σχολείο, το Διευθυντή και το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους γονείς και ιδιαίτερα από τα παιδιά. Οι σπουδαστές μας ευχαριστούν (μέσα από αυτή τη στήλη) όλους όσους συμμετείχαμε.
Από την πλευρά μας, εμείς οι γονείς οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και τους 4 σπουδαστές για την επιμελή και διακριτική παρουσία τους στο σχολείο μας, καθώς και για όλη την προσπάθεια που κάνανε να μεταδώσουν στα παιδιά μας έννοιες τόσο σημαντικές για τη ζωή τους. Ιδιαίτερα, πρέπει να ευχαριστήσουμε τον υπεύθυνο Καθηγητή τους, που συντόνισε την όλη προσπάθεια.
Tα ονόματα των σπουδαστών που έλαβαν μέρος είναι τα παρακάτω:
Kαλούλη Ντίνα
Καρτσωνάκη Ελένη
Κούρκουμπα Κλαίρη
Τριανταφυλλίδης Αλέξης