ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ


Την ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008, ΩΡΑ 13.30 στις εγκαταστάσεις του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών με τη συμμετοχή 90 γονέων πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.
Εγινε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός για το έτος 2007-2008, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Συνέλευση.
Εγινε η αντικατάσταση του Προέδρου σύμφωνα με το καταστατικό και τη θέση αυτή ανέλαβε ο κ. Ηλιόπουλος Αριστείδης, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του σώματος της Γ.Σ.
Παρουσιάστηκαν οι τροποποιήσεις του καταστατικού από την κ. Αθανασάκη και μοιράστηκε ανάλογο έντυπο. Ακολούθησαν εκλογές με μυστική ψηφοφορία το αποτέλεσμα των οποίων είναι ως εξής:
Σύνολο ψηφοδελτίων:87
Ακυρα: 1
Λευκά: 1
Εγκρίνεται η τροποποίηση: 82
Δεν εγκρίνεται η τροποποίηση: 3
Την εφορευτική επιτροπή αποτέλεσαν οι κ.:
Παπαδοπούλου Καλλιόπη
Μανουρά Μαρία

Ακολούθησε συζήτηση επί των τρεχόντων θεμάτων του σχολείου και αποφασίσθηκαν τα παρακάτω:
Να διεκδικηθεί η παρουσία και 3ου δασκάλου για το τμήμα ένταξης
Να διεκδικηθεί ο χώρος στο υπόγειο του σχολείου, που έχει καταληφθεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για φύλαξη των βιβλίων
Να δημιουργηθούν νέες αίθουσες διδασκαλίας
Να πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις για τα θέματα λειτουργίας των ολοήμερων (δημοτικού – νηπιαγωγείων), Η συμμετοχή αν και ήταν ικανοποιητική δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή το πρωτοδικείο δε μπορεί να αποδεχτεί τις αλλαγές στο καταστατικό, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων και εκείνων που ψήφισαν δε συμπληρώνει τον αριθμό των μισών μελών του συλλόγου και αυτό σημαίνει υποχρεωτική επανάληψη της διαδικασίας. Το Δ.Σ. του Συλλόγου αφού συζήτησε αυτό το πρόβλημα, αποφάσισε να ορίσει νέα ημερομηνία για τις διαδικασίες αλλαγής του καταστατικού. Είναι κατανοητό και σαφές ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο αριθμός που χρειάζεται και για το λόγο αυτό μελετούμε με προσοχή την επιλογή της ημερομηνίας.
Οι λόγοι που μας οδηγούν στην επιτακτική ανάγκη αλλαγής του καταστατικού εξηγούνται παρακάτω:
Το καταστατικό φτιάχτηκε το 1995 όταν ακόμα το σχολείο στεγαζόταν στους ξενώνες του ΠαΓΝΗ, έκτοτε οι ανάγκες και οι προτεραιότητες άλλαξαν. Ο αριθμός των μαθητών μεγάλωσε και εξακολουθεί να μεγαλώνει, συνεπώς οι εκπρόσωποι των γονέων στο Δ.Σ. θα πρέπει να αυξηθούν για να εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση όλων των γονέων. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος της αλλαγής του καταστατικού, καθώς και η διάρκεια της θητείας του συμβουλίου, που θα πρέπει να είναι διετής (υπάρχει υπουργική απόφαση του 98 που νομιμοποιεί τη διετή θητεία, όμως αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει και στο καταστατικό). Όταν ιδρύθηκε ο σύλλογός μας υπήρχε μόνο το 2ο δημοτικό και 1 νηπιαγωγείο, το 3ο νηπιαγωγείο δεν περιλαμβάνεται στο παλιό καταστατικό και τώρα θα συμπεριληφθεί, οπότε αλλάζει και επίσημα η ονομασία του συλλόγου (2ο δημοτικό, 2ο + 3ο νηπιαγωγείο βουτών), όπως και η έδρα του συλλόγου που είναι πλέον το δημοτικό σχολείο.
Ο σκοπός του συλλόγου όταν δημιουργήθηκε ήταν ένας και μοναδικός η υλική και ηθική υποστήριξη του σχολείου, σίγουρα δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε από αυτό το σκοπό, αλλά οι εξελίξεις στην παιδεία, οι υπουργικές αποφάσεις και νόμοι που επιτρέπουν την ενεργή συμμετοχή των γονέων στα θέματα της παιδείας (σχολικά συμβούλια, σχολικές επιτροπές – δυνατότητα συμμετοχής στη λειτουργία του σχολείου και στις επιτροπές παιδείας του δήμου) επιβάλλουν την επέκταση των σκοπών του συλλόγου και κατά συνέπεια και τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών αυτών.
Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι ο σύλλογος γονέων με τις παρεμβάσεις του μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη σχέση του σχολείου με την οικογένεια, αλλά και στη διαμόρφωση αξιών και στάσεων ζωής τόσο μέσα στο σχολείο όσο και στην κοινότητα κι αυτό θα πρέπει να περιληφθεί στο τροποποιημένο καταστατικό.
Ο θεσμός του ανοιχτού σχολείου μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το χώρο του σχολείου για δημιουργικές δραστηριότητες και δράσεις που εξυπηρετούν τους ανωτέρω σκοπούς.
Ο σύλλογος των γονέων δεν είναι μόνο το Δ.Σ. Το πρώτο και ισχυρότερο όργανο είναι η Γ.Σ., δηλαδή τα μέλη του, στο νέο καταστατικό περιλαμβάνονται οι τελευταίες διατάξεις με την κατά το δυνατόν πληρέστερη και λεπτομερή περιγραφή του τρόπου λειτουργίας των οργάνων, προς αποφυγή παρεξηγήσεων – διπλών αναγνώσεων, για τη σαφή και ξεκάθαρη λειτουργία των οργάνων. Οι λειτουργίες των οργάνων καθορίζονται έτσι κι αλλιώς από τους νόμους, τις υπουργικές αποφάσεις και τον αστικό κώδικα, συνεπώς οι παρεμβάσεις μας στο καταστατικό έρχονται σε αρμονία με τη νομοθεσία, φυσικά υπό την καθοδήγηση της δικηγόρου του συλλόγου.
Στο νέο καταστατικό καταργείται η εισφορά για την εγγραφή, καθώς σύμφωνα με το νόμο οι γονείς αυτοδίκαια είναι μέλη του συλλόγου από την ιδιότητά τους και μόνο. Το ποσό της ετήσιας συνδρομής θα καθορίζεται από ΔΣ και οι έκτακτες εισφορές από τη ΓΣ, καθώς αυτές θα αφορούν συγκεκριμένους σκοπούς, τους οποίους θα πρέπει να εγκρίνει η ΓΣ.
Παρακάτω παρουσιάζονται περιληπτικά οι αλλαγές στο καταστατικό που προτάθηκαν και ψηφίστηκαν στη συνέλευση της 6ης Οκτωβρίου. Τα πλαγιαστά γράμματα δείχνουν τι ισχύει με το τρέχον καταστατικό.
(Το κείμενο αυτό μοιράστηκε με τη μορφή εντύπου, προς ενημέρωση των γονέων που δεν παρακολούθησαν τη συζήτηση)
Αρθρο 1
Η επωνυμία του Συλλόγου «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΒΟΥΤΩΝ», θα είναι πλέον ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – 2ΟΥ ΚΑΙ 3ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΒΟΥΤΩΝ που ιδρύθηκε και εδρεύει στο ΠεΠαΓΝΗ (2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών Μαλεβυζίου).
Αρθρο 2
Σκοπός του σωματείου είναι η ενίσχυση του έργου του Σχολείου και του Νηπιαγωγείου, ηθικά και υλικά για την πιο αποδοτική εργασία του, τη σωστότερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και την ηθική διάπλαση του χαρακτήρα τους
Αλλαγές:
1.Η ηθική και υλική ενίσχυση του έργου του Σχολείου και των Νηπιαγωγείων για την αποδοτικότερη λειτουργία τους, την αρτιότερη μόρφωση των μαθητών, την υγιή και πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
2. Η μελέτη και προβολή των προβλημάτων του σχολείου, ο συντονισμός της δράσης όλων των γονιών για τη λύση τους και η διαφώτιση της κοινής γνώμης
3. Η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας
4.Η στενή συνεργασία σχολείου και οικογένειας, η συμπαράσταση στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς για την ενίσχυση του έργου τους και την καλή άσκηση του λειτουργήματος τους, η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων για ζητήματα εκπαίδευσης και η συνειδητοποίηση των σκοπών του συλλόγου.
5.Η προσφυγή στους αρμόδιους φορείς για την ενίσχυση του σχολείου σε διδακτικά ζητήματα, ενίσχυση του σχολείου με αναγκαία μέσα
6. Η συνεργασία με άλλους οργανισμούς που έχουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς.
7. Η ευαισθητοποίηση παιδιών, γονέων και δασκάλων και η υιοθέτηση αντιλήψεων και στάσεων απέναντι σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας, όπως υγιεινή διατροφή- διαβίωση, αποφυγή της βίας και των εξαρτήσεων.
8. Η ενίσχυση του θεσμού του ανοιχτού σχολείου με τη δημιουργία δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που υποστηρίζουν το θεσμό αυτό.
8. Η ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού και η προώθηση των αθλητικών ιδεωδών.
9.Η διατήρηση και διάδοση της λαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η ενθάρυνση και ενίσχυση μαθητών και δασκάλων για πολιτιστικές δραστηριότητες και εκτός σχολείου.
Αυτό επιδιώκεται με κάθε νόμιμο μέσο και με την επαφή με τις Εκκλησιαστικές, Εκπαιδευτικές και λοιπές κρατικές αρχές. Ειδικότερα ο σκοπός του συλλόγου επιδιώκεται:
1. Με την οργάνωση διαλέξεων και συγκεντρώσεων για την επιμόρφωση των γονέων.
2. Με την στενή συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας
3. Με την προσπάθεια για υλική ενίσχυση του Σχολείου και του Νηπιαγωγείου για τον καλύτερο εκσυγχρονισμό τους

Αλλαγές:
Μέσα για την επίτευξη αυτών των σκοπών είναι:
α) Η ανάπτυξη στενής συνεργασίας με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς της περιοχής.
β) Η διαφώτιση των γονέων και κηδεμόνων και η δραστηριοποίησή τους για την επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου.
γ) Η στενή συνεργασία του Συλλόγου με τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα των γονέων.
δ) Η διοργάνωση διαλέξεων, ομιλιών, συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων, εκδρομών, ίδρυση βιβλιοθήκης αναγνωστηρίου, πνευματικού και πολιτιστικού κέντρου σε συνεργασία με τους μαθητές, δασκάλους και τοπική αυτοδιοίκηση .
ε) Οι παραστάσεις και η υποβολή υπομνημάτων, καθώς και η χρήση κάθε μέσου δημοσιότητας.
στ) Η συγκρότηση επιτροπών δραστηριοτήτων και ομάδων εθελοντικής εργασίας από μέλη του Συλλόγου.
ζ) Η συμμετοχή του Συλλόγου στα όργανα διοίκησης του σχολείου.
η) Κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια και δραστηριότητα, που θα αποβλέπει στην επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου, που η διοίκησή του θα κρίνει σκόπιμη με απόφασή της.

Στο άρθρο 3 ορίζονται με περισσότερες λεπτομέρειες τα μέλη του συλλόγου σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τη σύσταση τέτοιων συλλόγων

Στο άρθρο 4 καταργείται η εισφορά εγγραφής και ορίζεται ο τρόπος με τον οποίο καθορίζονται οι τακτικές (απόφαση Δ.Σ.) και έκτακτες εισφορές (απόφαση Γ.Σ.). Επίσης στο άρθρο αυτό καθορίζονται οι υποχρεώσεις των μελών του σωματείου και ο τρόπος εγγραφής και διαγραφής μελών.

Τα άρθρα από 5 έως 25 εναρμονίζονται με την πρόσφατη νομοθεσία και τις υπουργικές αποφάσεις, με την καθοδήγηση της δικηγόρου του συλλόγου και αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του συλλόγου, τις υποχρεώσεις των μελών του Δ.Σ. κλπ. Η πρακτική αλλαγή σε αυτά τα άρθρα είναι ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. που από 5 γίνονται 7 και η αντικατάσταση του Προέδρου, που θα γίνεται πλέον από το Δ.Σ. και όχι από τη Γενική Συνέλευση, καθώς και η θητεία των μελών του Δ.Σ. που καθορίζεται στα 2 έτη.
Στην επόμενη Γενική Συνέλευση θα υπάρχει έντυπο για ενημέρωση, καθώς και αντίγραφα των 2 καταστατικών προς μελέτη και συζήτηση. Κάθε πρόταση για βελτίωση του καταστατικού είναι ευπρόσδεκτη και θα μπορεί να συζητηθεί στη συνέλευση. Είναι σημαντικό να εκφράζονται απόψεις, να εμφανίζονται νέες ιδέες και προτάσεις. Ο Σύλλογος γονέων είναι τα μέλη του και η συμμετοχή είναι αυτή που τον ισχυροποιεί και κινητοποιεί το Δ.Σ. προς την κατεύθυνση που αποφασίζεται στις συνελεύσεις.